Welkom op onze vernieuwde website!

Waarom kiezen voor een gasketel en welke soorten zijn er?

 

Comfortabel wonen begint met een efficiënt verwarmingssysteem, een gas- of condensatieketel is tegenwoordig een populaire keuze voor de centrale verwarming. Of je nu in een nieuw huis gaat wonen of overweegt je huidige verwarmingssysteem te vervangen, de keuze voor een gasketel biedt tal van voordelen. Echter kan je op de dag van vandaag kiezen uit verschillende soorten gas- en condensatieketels als centrale verwarming. Om die reden hebben we alle voordelen en de verschillende soorten gasketels voor jou opgesomd, hierdoor kan je zelf al een overweging maken naar welk type gas- of condensatieketel je in je huis zou willen hebben.

Welke voordelen heb je met een gasketel?

 

De cv-ketel is door de jaren heen een van de meest geavanceerde en efficiënte verwarmingssystemen op de markt geworden. Moderne gasketels combineren betrouwbaarheid met een hoge energie-efficiëntie, waardoor ze voor velen de standaardkeuze zijn. We zetten de belangrijkste voordelen eens voor je op een rij.

Voordeel 1: Energie-efficiëntie

Moderne gasketels, vooral hoogrendementsketels (HR-ketels), halen meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas door de rookgassen te condenseren. Dit betekent dat je minder gas verbruikt om je huis te verwarmen, wat direct zorgt voor lagere energiekosten. Zeker nu de energieprijzen blijven stijgen, is een gasketel een slimme manier om je energierekening onder controle te houden.

Voordeel 2: Betrouwbaarheid en comfort

Gasketels staan bekend om hun betrouwbaarheid en het constante comfort dat ze bieden. Ze kunnen snel en gelijkmatig je hele huis verwarmen, zelfs op de koudste winterdagen. Dit zorgt voor een aangename en stabiele binnentemperatuur zonder schommelingen. Daarnaast hebben gasketels een lange levensduur, waardoor je jarenlang zorgeloos kunt genieten van een warm huis.

Voordeel 3: Kostenbesparing

Naast de besparing op energiekosten zijn de aanschaf- en installatiekosten van gasketels vaak lager dan bij alternatieve verwarmingssystemen. Doordat de installatie relatief eenvoudig is, blijven de kosten binnen de perken. Daarnaast komen veel moderne gasketels in aanmerking voor subsidies of premies, wat de investering nog voordeliger maakt.

Voordeel 4: Milieuvriendelijkheid

Moderne gasketels stoten veel minder CO2 uit dan oudere modellen of systemen zoals stookolie- of houtketels. Hierdoor is een gasketel niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Met de focus op duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische voetafdruk is een hoogrendementsgasketel een uitstekende keuze als je je impact op het milieu wilt minimaliseren zonder aan comfort in te boeten.

Voordeel 5: Toekomstbestendig

Hoewel alternatieve systemen, zoals warmtepompen, steeds populairder worden, blijft de gasketel een relevante optie. Moderne gasketels zijn vaak compatibel met hybride systemen, zoals een warmtepomp in combinatie met een gasketel. Dit betekent dat je nog energiezuiniger kunt verwarmen en bent voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in verwarmingstechnologie.

Welke soorten gas- en condensatieketels bestaan er?

 

Wanneer je kiest voor centrale verwarming op gas, komt er een belangrijke beslissing op je af: welk type gasketel past het beste bij jouw woning en je behoeften? De hedendaagse markt biedt verschillende soorten gasketels aan, elk met hun eigen voordelen.

 

Hoogrendementsketel (HR-ketel)

De hoogrendementsketel is een van de meest populaire keuzes voor centrale verwarming. Deze ketels halen meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas door de rookgassen te condenseren, wat resulteert in een hogere efficiëntie. Met een rendement van vaak meer dan 90% zijn HR-ketels zeer energiezuinig, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovendien profiteren huiseigenaren van lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.

 

Combiketel

Een combiketel combineert verwarming en warm water in één compact systeem. Dit betekent dat je geen aparte boiler nodig hebt voor warm water, wat ruimte bespaart in je woning. Combiketels zijn niet alleen efficiënt in gebruik, maar zorgen ook voor direct warm water wanneer je het nodig hebt. Dit maakt ze ideaal voor kleinere woningen of appartementen waar ruimte schaars is.

 

Zonneboiler met gasketel

Voor wie duurzaamheid belangrijk vindt, is een combinatie van een zonneboiler met een gasketel een uitstekende keuze. De zonneboiler gebruikt zonnecollectoren om water te verwarmen, wat de energiekosten aanzienlijk verlaagt. Wanneer de zon niet voldoende warmte levert, springt de gasketel bij om te zorgen dat je altijd kunt rekenen op warm water en verwarming. Dit hybride systeem biedt een perfecte balans tussen duurzaamheid en comfort.

 

Hybride warmtepomp met gasketel

Een hybride warmtepomp in combinatie met een gasketel biedt het beste van twee werelden. De warmtepomp gebruikt buitenlucht of aardwarmte om je woning te verwarmen, terwijl de gasketel zorgt voor extra warmte op de koudste dagen. Dit systeem is bijzonder energie-efficiënt en kan de CO2-uitstoot van je woning aanzienlijk verminderen. Voor wie zowel energiezuinig als comfortabel wil wonen, is dit een uitstekende keuze.

 

Conventionele gasketel

Hoewel minder populair dan vroeger, kiezen sommige huiseigenaren nog steeds voor een conventionele gasketel. Deze ketels zijn eenvoudig in gebruik en betrouwbaar, wat ze een aantrekkelijke optie maakt voor wie op zoek is naar een no-nonsense verwarmingssysteem. Ze zijn vooral geschikt voor woningen waar de installatie van modernere systemen moeilijk is.

Vraag over een van de soorten gasketels

Een vraag over een van deze types cv-ketels?

 

Neem dan zeker contact met ons op, we nemen graag de tijd om uitgebreid de soorten gasketels aan je uit te leggen en al je vragen te beantwoorden.

 

Neem contact op

Welke brandstoffen zijn er voor verwarmingssystemen?

 

Naast de keuze voor het type gasketel is het ook belangrijk om stil te staan bij de verschillende soorten brandstoffen die beschikbaar zijn voor verwarmingssystemen. Afhankelijk van je woning en de beschikbaarheid kun je kiezen uit verschillende opties:

 

Aardgas

Aardgas is een van de meest gebruikte brandstoffen in België voor centrale verwarming. Het is betaalbaar, betrouwbaar en eenvoudig beschikbaar via het gasnetwerk. Aardgas wordt vaak gebruikt in combinatie met moderne gasketels vanwege de hoge efficiëntie en lage uitstoot. Dit maakt het een populaire keuze voor zowel nieuwbouw als renovaties.

 

Stookolie (mazout)

Stookolie is een andere veelgebruikte brandstof, vooral in landelijke gebieden waar geen gasaansluiting beschikbaar is. Hoewel stookolie iets minder efficiënt en milieuvriendelijk is dan aardgas, biedt het nog steeds een betrouwbare oplossing voor verwarming. De keuze voor stookolie komt vaak voort uit noodzaak wanneer er geen toegang is tot het gasnetwerk.

 

Propaan of butaan

In afgelegen gebieden zonder aardgasaansluiting kan propaan of butaan een alternatief zijn. Deze gassen worden opgeslagen in tanks en kunnen worden gebruikt om je woning te verwarmen. Hoewel propaan en butaan duurder zijn dan aardgas, bieden ze een praktische oplossing waar aardgas niet beschikbaar is.

 

Biomassa

Biomassa, zoals hout of pellets, is een duurzaam alternatief voor traditionele brandstoffen. Verwarmingssystemen die op biomassa draaien, stoten aanzienlijk minder CO2 uit en zijn hernieuwbaar. Voor mensen die milieuvriendelijk willen verwarmen en toegang hebben tot deze brandstoffen, kan biomassa een interessante keuze zijn. Het nadeel is echter dat dit type brandstof vaak meer onderhoud vereist.

 

Elektriciteit

Hoewel elektrische verwarming steeds populairder wordt dankzij groene energiebronnen, zoals zonnepanelen, kan het direct verwarmen van je woning met elektriciteit prijzig zijn. Elektrische verwarmingssystemen zijn meestal efficiënter wanneer ze worden gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen. Als je echter geen toegang hebt tot aardgas of andere brandstoffen, kan elektrische verwarming een optie zijn, vooral in combinatie met duurzame energie.

Hoe maak je de juiste keuze?

Een gasketel biedt een ideale combinatie van energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en kostenbesparing, met daarbij nog het voordeel dat het een milieuvriendelijke optie is. Of je nu een nieuw verwarmingssysteem overweegt of je huidige systeem wilt upgraden, de keuze voor een gasketel hangt af van verschillende factoren, zoals je woningtype, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Onze experts bij Denotechnics staan klaar om je te adviseren bij het maken van de juiste keuze. Samen bekijken we je situatie en zorgen we ervoor dat je kiest voor een systeem dat perfect aansluit op jouw behoeften.

 

Ik wil graag een adviesgesprek Bekijk onze dienstenpagina